1.A Duna forrása

A Duna jelképes forráskútja, a Donauquelle a német Donaueschingenben. Itt ér össze a Fekete-erdőben eredő két kis patakocska, a Brigach és a Breg.

2. Az első hidak

Az első hidakat a rómaiak építették a Dunán, a hídfők romjai a folyón több helyen is fellelhetők. Az egyik ilyen ismert híd Szörényvárnál épült fel, időszámításunk szerint 106-ban

3. A legismertebb híd

A Széchenyi lánchíd (a köznyelvben általában csak Lánchíd) a Buda és Pest közötti állandó összeköttetést biztosító legrégibb, legismertebb híd a Dunán, a magyar főváros egyik jelképe. Elsőnek a pesti hídfő alapgödre készült el, ahol 1842. augusztus 24-én megtartották a Lánchíd alapkő-letételi ünnepségét.

4. Koronázás a Duna jegén

A legendák szerint Mátyás királyt a Duna jegén koronázták meg 1458. január 24-én, ám ez így nem igaz. A jég abban játszott szerepet, hogy a Mátyáshoz hű fegyveresek átkelhettek a befagyott folyón. A koronázás a budai Várban történt.

5. A “legnemzetközibb” folyó

A Duna a második leghosszabb folyam Európában (a Volga után) és a világ „legnemzetközibb” folyója; tíz országon halad át, vízgyűjtő területe pedig hét további országot érint és olyan települések emelkednek a partján, mint Budapest, Bécs, Pozsony és Belgrád.

6. Arany a Dunában

A folyó 1 m3-nyi homokja 10–600 mg aranyat tartalmaz, ami viszont épp a gazdaságosság határán termelhető ki.

7.A legnagyobb dunai árvíz

A legnagyobb dunai árvíz az 1838-as pesti volt. Báró Wesselényi Miklós, aki maga is hősiesen részt vett a mentésben, így írt erről a napról: „Már ekkor kezdettek a házak omlani s düledezni. Ezeknek ropogása, rohanása, a vízt közt emelkedő porfellegek, a rémítő sikoltás, sírás, ordítás borzasztó képét mutatta a duló enyészetnek.” A tetőzés idején a Józsefváros, Erzsébetváros és Ferencváros legnagyobb részét több mint két méter mély víz borította. Az 1838-as árvíz 153 halálos áldozatot követelt.

8.Hajózás a Dunán

Fontos nemzetközi hajóút. A németországi Rajna–Majna–Duna-csatorna 1992-es megépítése óta részét képezi annak a 3500 km-es transzeurópai vízi útnak, amely az Északi-tenger melletti Rotterdamtól a Fekete-tenger melletti Sulináig ér. A Dunán szállított áruk össztömege 1987-ben elérte a 100 millió tonnát.

9. Élővilága

A Duna élővilága igen változatos, de halállománya viszonylag szegény: ötvenkét dunai halfajt ismerünk. Közülük egyik a dunai galóca. Az ártér egyik legismertebb madárfaja a kormorán: szárnyát széttárva szárítja tollát a parton. Ezt azért teszik, mert tollazatukon nincs vízhatlan réteg, így vizesen nem tudnának repülni.

9. Ínség-szikla

Az Ínség-szikla egy (általában vízzel fedett) sziklaszirt a Dunában a Gellért-hegy lábánál. A nevét onnan kapta, hogy olyan alacsony vízállásnál látható, ami csak aszályos időszakban („ínség idején”) fordulhat elő. Az utóbbi években 2011 novemberében és……lehetett megfigyelni

10. Művészet

A Duna már évszázadok óta ihleti meg a művészeket. Költők, írók, zeneszerzők, rendezők foglalkoztak a „zavaros, bölcs és nagy” Dunával. Íme néhány mű, amely kapcsolódik a folyóhoz: Ifj. Johann Strauss: Kék Duna keringő, Jókai Mór: Az arany ember, József Attila: A Dunánál, Jules Verne: A dunai hajós, Claudio Magris: Duna

https://hu.wikipedia.org/wiki/Duna
https://hu.wikipedia.org/wiki/Budapest

error: Védett tartalom