Budapest, Magyarország fővárosa lenyűgöző történelmi és építészeti csodákat rejt, fekvése egyedülálló Európában.

A legszebb és legkülönlegesebb érteke talán az ember alkotta és a természeti értékei közötti örök harmóniában rejlik.

 

 

1.Világörökségi helyszínek sokasága

Budapest városának számos része az UNESCO Világörökség részét képezi, ilyenek például a Hősök tere, a Budai vár és a Duna Margit hídtól a Szabadság hídig terjedő szakasza

 

 1. Budapest három város összeolvadásával jött létre

Budapest városa hivatalosan 1873. november 17-én jött létre, a szomszédos városok, Pest, Buda és Óbuda egyesülésével. Az egyesülés rendkívül fontos történelmi esemény volt, amely a város gyors fejlődéséhez vezetett. Az új főváros elnevezése azonban sok vitát váltott ki. A javasolt nevek közé tartozik Hunvár, Etelvár vagy Honderű. De a végén Budapest nyert, és így lett a magyar főváros hivatalos neve.

 

3.Egyik budapesti épület sem magasabb, mint a Parlament, amely 96 méter

Budapesten minden épület nagyjából azonos magas, kivétel a Szent István Bazilika és Parlament, mindkettő pontosan 96 méter. Az egyik legérdekesebb tény, hogy a városban egyetlen épület sem lehet magasabb, mint 96 méter. A 96 szám azt az  a honfoglalás évét jelöli. Érdekesség!  Amikor Fredy Mercury Budapesten járt, megkérdezte, eladó-e ez az épület. 

 

 1. Budapesten több termálvízforrás van, mint a világ bármely más fővárosában

Hihetetlen mennyiségű föld alatti melegvízű forrás található Magyarországon. Nem meglepő, hogy az emberek Budapestet a „világ fürdő fővárosaként” emlegetik. 70 millió liter termálvíz tör felszínre naponta egészen a Római kor óta. Több tucat gyógyfürdő és fürdő található a magyar fővárosban, ezek közül néhány olyan csodálatos épületekben található, mint a Széchenyi, a Gellert vagy a Király fürdő.

 

 1. Budapest a világ harmadik legnagyobb parlamentje

A neogótikus sítlusban épült Parlament területe 18 000 négyzetméter, 691 szobával és 20 kilométer lépcsővel rendelkezik. A homlokzaton 90 szobor található,  40 kilogramm 23 karátos aranyat használták a belső díszítéséhez. Az építése 1885-ben kezdődött és 1902-ben fejeződött be.

 

 1. Budapest ad otthont Európa legrégebbi metróvonalának

A világon csak egy metrórendszer van, amely az UNESCO világörökség része, és ez a Budapest Millenniumi Metró. A vonal 1896-ban nyílt meg, így a londoni metró után a kontines Európa legrégebbi metróvonalává és a egyben a világ második legrégebbi metróvonala. 1896 volt a Milleneum évében nyitott meg ezért kapta a Millennium Underground nevet. A vonal ma is működik, a Hősök teret és a Vörösmarty teret köti össze.

 

 1. Budapesten található a világ második legnagyobb zsinagógája

A Dohány utcai zsinagóga 3000 hívót képes befogadni, magassága 44 méter ( területe 2000 négyzetméter. A zsinagógát 1854 és 1859 között újorosz stílusban építették.

 

 1. Budapest a művészetek és a kultúrafővárosa

Több mint 40 színház,  100 múzeum és galéria található a városban. Számos koncertet, fesztivált és rendezvényt tartanak egész évente, nem is beszélve az Operaházról, amelyet a világ legjobb operaházaként tartanak számon.

 

 1. A Budapesti Állatkert a világ egyik legrégebbi állatkertje

A Budapesti Állatkert 1865-ben nyitotta meg kapuit, és az állatok mellett számos figyelemre méltó szecessziós épületszerkezet található itt, mint például az Elefántház, a Pálmaház és a főbejárat.

 

 1. Európa Buli fővárosa

A világ minden tájáról mintegy 400 000 ember érkezik minden augusztusban a Sziget Fesztiválra, a zene egy hetes ünnepére.

 

 1. Magyarországon minden ötödik ember budapesti

Budapest a legnagyobb város Magyarországon, a népesség 20% -a él Budapesten.

 

 1. Budapest nem mindig volt Magyarország fővárosa

A 13. századig Esztergom, Szent István, az első magyar király születési és koronázási helye volt a főváros. A mongol invázió után 1241-1242-ben IV. Béla király védelemre költöztette a királyi székhelyet Buda felé. A mai Budapest 1873-ban alakult három város – Buda, Pest és Óbuda (Régi Buda) – összekapcsolódásával.

 

 1. Budapestnek titkos föld alatti világa

Budapest városa alatt egy igazi rejtett világ fekszik, több mint 200 barlangból álló labirintussal. A barlangok számos geotermikus forrás eredményeként jöttek létre, ezek közül a barlangok közül sok nyitott a nyilvánosság számára.

 

 1. Budapesten van egy vonat, amelyet gyermekek vezetnek, ez az „Úttörővasút”

Tudta, hogy Budapesten van egy 11 km-es kis vonat, amelyet szinte teljes egészében a gyerekek vezetnek? A Gyermekek Vasútját a második világháború után a kommunista gyerekek számára indították el, az 1940-es években a volt Szovjetunióban bevezetett modell alapján. A 10 és 14 év közötti gyermekek négy hónapos képzésen vehetnek részt, itt dolgozhassanak. Az állomásmester és a felnőtt vonatvezetők kivételével az összes többi munkát gyermekek végzik. Lenyűgöző látni, hogy ezek a gyermekek milyen komolyan veszik a szerepüket. Az út kb. 45 perc hosszú, és a Budai hegyek tetejére vezet. Van néhány gyönyörű hely, ahol megállhat, hogy megcsodálja a tájat.

 

 1. Budapesten van egy barlang templom

Kevés budapesti látogató ismeri a budapesti óvárosban a Gellért-hegy alatt található szikla kis templomot a Szabadság híd lábánál.

 

16.Új módszer ivóvíz ivására!

A forró termálvizeken kívül a budapesti csapvíz is nagyon egészséges. A budapesti emberek új módszert találtak ki a forró nyári napokon való hűsítő víz fogyasztására ez pedig a tűzcsapokra történő ívóvíz csap felszerelése, amely a turisták és a helyi lakosok számára is friss vizet kínál.

 

 1. A híres „Ruin Pub” élő történelemé vált.

Néhány évvel ezelőtt egy fiatal csoportnak sikerült felfedeznie a lerobbant patinás belvárosi bérházakban rejlő lehetőségeket és ezeket bárokká alakították. Az eredmény hihetetlen lett, új életét és színt adott a városnak és megalapították az egyedülálló híres „Ruin Bars”-okat, amelyek ma a nyüzsgő éjszakai élet, koncertek , bárok otthonává vált

 

 1. Cipők

A parlament mellett, a Duna szélén, sok a bronzból készült, a földre rögzített cipő található. Ezzel tisztelegve minden a háborúban itt megölt zsidó számára.

 

 1. Rubik kocka

Rubik Ernő, a világon mindenhol ismert Rubik-kocka feltalálója Budapesten született.

 

+1 A legendák szerint a Lánchíd avatásakor egy fiú azt kiáltotta, hogy az oroszlánoknak, amelyek a híd négy végét őrzik, nincs nyelvük.

error: Védett tartalom